Premijer ženska liga - JUG // 6. kolo
Zadar - Split 56 - 67
Ragusa - Šibenik 87 - 64
KAŽL - ŽKK Pula 59 - 76
Prva muška liga // 7. kolo
Samobor - Kvarner 2010 81 - 75
Ribola Kaštela - Dinamo Zagreb 62 - 84
Cedevita junior - Dubrovnik 101 - 83
Sesvete - Jazine Arbanasi 82 - 85
Druga muška liga - Zapad // 5. kolo
Kastav - Šanac 98 - 47
Kraljevica - Crikvenica 56 - 80
Stoja - Kvarner Junior 113 - 70

Najava utakmica

60 godina igranje košarke u Pazinu

Objavljeno: 23.12.2012.

Održana je svečana sjednica izvršnog odbora KK Ghia staff Pazin povodom 60 obljetnice kluba u novije doba. Prema usmenim razgovorima sa osobama treće životne dobi košarka se odavno i pred
gotovo 100- tak godina igrala u Pazinu ( posebno u gimnaziji) paralelno kada i u Rijeci, Zadru, Puli….a postoje i pisani tragovi iz 1947. , te 1949. godine…

U radu su pored izvršnoga odbora kluba sudjelovali i bivši predsjednici, treneri, tajnici i igrači kluba.
U sat vremena uz prikazivanje slika i članaka od 1952. do danas govorili su predsjednici kluba i to osnivač pazinske košarke Vlado Mrvoš (koji je za ovu prigodu specijalno došao iz Rijeke gdje živi), Ferid - Mišo Zambelli, Lidio Vretenar, Livio Lanča, te Neven Ćus sadašnji predsjednik koji je dao osvrt od 1952. do današnjih dana. Također govorio je i bivši trener Vjekoslav �"Đino Gabrijelić. U svečanom, ugodnom ozračju Vlado Mrvoš spomenuo je legendarne utakmice u Kopru 1954. kada su trebale specijalne dozvole policije sa ovjerom za put za sve igrače košarkaše- gimnazijalce i gimnazijalke.
Napomenuo je da je ponosan kada vidi kako klub igra A2 ligu i ima sve selekcije i da su 1952. (kada je košarkašku sekciju pri DTO Partizan Pazin osnovalo 200 gimnazijalaca uz članarinu od 10 dinara ) stvoreni temelji za današnja vremena. Najmlađi sudionici svečane sjednice izvršnog odbora pozorno su slušali kada je spominjao otpore u tadašnjim vremenima, kada se nastava tjelesnoga izvodila kod cura u kratkim hlačicama, što je u tim vremenima bilo nepojmljivo. Također i na tadašnji pozitivni pristup košarci i sportu uopće, jer pojedini potezi nazovi ih vrhunskih igrača, u današnjem vremenima nemaju nikakve veze sa fair play ponašanjem. Govorio je i tome kako materijalni uvjeti tih vremena nisu bili sjajni, ali pristup sportu, košarci te ponašanje igrača je bilo na visokoj razini. Spomenuo je i putovanja koja su bila duga, prijevozna sredstva su bili vlak i kamion, a tek kasnije autobus.
Zambelli je napomenuo da su za vrijeme studiranja pokojni Marijan Salamun �" Salko i on, kao nasljednici Vlade Mrvoša „iskovali plan“ jedan da bude predsjednik, a drugi trener. Naglasio je kako se već sedamdesetih godina stvorila generacija koja je prema kvalitetama mogla u viši stupanj takmičenja, ali je naglasak bio da svi završe fakultete i druga zanimanja, a posebno je dojmljiva bila rečenica „svi mi smo dali košarci, ali zapamtite i tako razmišljajte košarka nam je puno više dala, ali ne samo takmičarski, nego sveukupno počevši od kontakta sa osobama koje kasnije susrećete u životu pa nadalje“.
Lidio Vretenar spomenuo je neke anegdote sa putovanja ekipe osobnim automobilima i srećom doživljene lakše prometne nesreće prigodom putovanja u Rab i istaknuo da ga večerašnji susret obogaćuje kao osobu.
Livio Lanča sjetio se na platnu prikazane svoje prve registracije i slike za koje u tadašnjim vremenima nije bilo novaca, te ju je izrezao sa rođendanske fotografije, ali danas to spominje i ponosno da mlađe generacije vide o kakvim se vremenima radilo. Napomenuo je i na spartanski rad na kojih ih je pokojni Salamun treninzima privikavao, što se kroz rezultate kasnije pokazalo pozitivnim. Vjekoslav Đino Gabrijelić istaknuo je svoj korektni dogovor sa Salamunom sa kojime je zajednički radio, a kasnije je nastavio gdje su zajednički stali. Naglasio je da je i kasnije kao nastavnik tjelesnoga odbora imao i više nego korektnu suradnju sa klubom, te ističe da je 2005. svjesno predložio da talentiranu generaciju košarkaša osnovne škole vodi Valter Sirotić i kao asistent svom nekadašnjem učeniku ponosno se okitio titulom prvaka Hrvatske.

Neven Ćus spomenuo je i sve odlične rezultate od 90- tih godina do danas, odlične rezultate ponovno osnovanoga ženskog kluba, te utakmice reprezentacije 1999. sa Kukočem protiv Slovenije 1999. prigodom otvaranja dvorane Klasičnog kolegija pazinske gimnazije , pobjede pojačane ekipe kluba 2005. nad studentskom reprezentacijom Italije, te organizaciju brojnih utakmica svih selekcija
reprezentacije Hrvatske, turnira mlađih kategorija u okviru prvenstva Republike Hrvatske , te osam izdanja memorijalnog turnira Marijan Salamun �" Salko. Naglasio je i tradicionalno sudjelovanje na turnirima ne samo u našoj zemlji već i u Italiji i Sloveniji i to pretežno mlađih kategorija. Ipak kruna svega bio je 2007. održani All Star najboljih košarkaša u Hrvatskoj u kojem su dominirali Pankracije Barać i David Grbešić.

Također prezentiran je ambiciozni program rada obilježavanja 60 godišnjice u 2013. u kojom pored brojnih turnira i utakmica svih selekcija kluba predviđeno je izdavanje monografije kluba u kojoj pored članova kluba sudjeluje kao nositelj ravnatelj pazinske gimnazije profesor Josip Šiklić.

Druženje je nastavljeno i kasnije, a poseban vedar ton kao i uvijek u igračkim danima davao je igračka legenda Lino Kalac .
pazin01svecano.jpg
U Pazinu se košarka kao kraljica igara ne samo igra, ona se u pravom svom
punom smislu riječi iz generacije u generaciju i živi!
pazin02svecano.jpgpazin03svecano.jpgpazin04svecano.jpgpazin05svecano.jpgpazin06svecano.jpgpazin07svecano.jpg pazin09svecano.JPG pazin08svec.JPGpazin10svecano.JPGpazin10svecano.JPGpazin11svecano.JPGpazin12svecano.JPG