U Pazinu održan drugi Kamp Udruge Krešimir Ćosić

U ponedjeljak 26. lipnja u Pazinu je u organizaciji Udruge Krešimir Ćosić i KK Pazin započeo besplatni košarkaški kamp koji je pohađalo 6 djevojčica i 45 dječaka ukupno 51 djece dobi od 5 do 9 godina. Prošle godine u Pazinu, Zagrebu i Zadru tri kluba u suradnji sa Udrugom Krešimir Ćosić kao nositeljem suorganizirali su kampove. Ove druge godine održavanja kampova kamp se održavao u 15 gradova Hrvatske.
 
Kao i prošle godine u Pazinu kamp se održavao kako u sportskoj dvorarii tako i u polivalentnoj dvorani Pazinsporta bez čije potpore kamp se ne bi mogao održati. Prvog dana gosti kampa bili su dopredsjednica Udruge Krešimir Ćosić Zdenka Zrilić koja je polaznicima kampa podijelila prigodne majice i knjižice koja je o pokojnom ocu napisala Predsjednica udruge Ana Ćosić. Knjižice o Krešinom životu i košarkaškom putu bile su predmet svakodnevnih radionica. 
 
Velika ljubiteljica košarke Zdenka Zrilić do pandemije bila je glavna organizatorica Zadar Basketball tournament Eurolegaue najjačih ekipa Eurolige od kojih je od šest održanih turnira u Zadru četiri pobijedio Fenerbahce. Također ove godine u mjesecu ožujku organizirala je Euroleague basketball adidas next generation tournament za juniore.
ZDENKA_ZRILIČ_U_PRATNJI_LEONA_TRAVALJE_DENIJU_HODŽIĆU_DIJELI_NJIŽICU_ANA_ĆOSIĆ.jpg
 
Drugi gost dana bio je pazinski prijatelj legendarni riječki košarkaš Aramis Naglić sadašnji izbornik reprezentacije Slovačke i član slavne srebrne olimpijske generacije iz 1992. godine iz Barcelone u utakmici sa USA dream team. U razgovoru sa djecom prisjetio se utakmice juniorske selekcije kampa iz Poreča početkom osamdesetih koju je pod vodstvom Krešimira Ćosića odigrao sa seniorima tada KK Istraplastike iz Pazina na vanjskom terenu u Pazinu.
 
Drugi dan kampa Udruge Krešimir Ćosić u Pazinu gosti kampa bili su mladi riječki trener Hrvoje Radanović koji je odnedavno naslijedio Naglića kao prvi trener Vienne iz Beča. Neposredno je radio  sa mladim košarkašićima određene vježbe na terenu. Nakon njega gost kampa bio je legendarni Krešin zlatni suigrač sa svjetskog prvenstva u Ljubljani 1970. godine Nikola Plećaš popularni " Sveti Nikola "  ljubimac zagrebačke i ne samo zagrebačke publike koji je strpljivo odgovarao na sva razna zanimljiva pitanja mladim košarkašima.
 
Nakon ručka za koji je zaslužan Valfresco i Valamar te vrijedne kuharice Osnovne škole Vladimir Nazor Pazin održana je radionica u polivalentnoj dvorani Pazinsporta. Nakon što je prvog dana održana radionica važno je biti ustrajan i ne odustati razmatrani su različiti odgovori na navedenu temu.
smart
 
Održana je druga radionica sa temom kako trebamo prihvatiti određene stvari koji nam se možda na prvu ne sviđaju, ali nakon što ih odradimo zadovoljni smo jer nam se u budućnosti pozitivno vrate i šire našu svestranost u aktivnostima koje nas očekuju. Kao i prvog dana u završnom dijelu kampa pazinski košarkašići imali su na programu ono što najviše vole - igranje košarke. 
 
Treći dan kampa Udruge Krešimir Ćosić započeo je "križanjem" polaznika kampa u Pazinu i nešto starijih klupskih suigrača odmah ujutro. Trener Dario Lukšić nakon dva dana rada u kampu sa nešto starijim mladim košarkašima krenuo je prema kampu u Dubrovniku dok su njihovi mlađi suigrači pod vodstvom Damira Ćus i mladih demonstratora Leona Travalje, Iana Juričića, Aleksa Travalje i Marka Dausa nastavili raditi u sportskoj i polivalentnoj dvorani.
 
Pridružili su im se i " domaći gosti" pazinsko dijete Gvido Guštin koji je sa Dubrovnikom ušao u premijer ligu te Nermin Hodžić bivši igrač i trener mlađih kategorija pazinskih košarkaša. Održana je i Krešina radionica autorice Ane sa temom " volim svoj dom" o kojoj se govori kako je Krešo kao prvi Europljanin odbio veliku novčanu ponudu iz NBA i vratio se u svoj Zadar.
 
Mladi košarkaši upravo vezano uz navedenu temu postavljali su pitanje "Gugiju" koji im je odgovarao na pitanja i nostalgiji za svojim Pazinom i običajima, ali i prednostima vezano na boravak u Dubrovniku stjecanje novih prijatelja i drugim primarno igračkim izazovima igračkog razvitka u najvišem rangu hrvatske košarke.
treneri_kamp_Krešo_Ćosić_2023.jpg
 
Nakon radionice uobičajeno se preselilo u sportsku dvoranu gdje se usavršavalo upravljanje loptom, desni i lijevi dvokorak, dodavanja u mjestu i u kretanju te igranje košarke podijeljeni u tri grupe na tri prostora dvorane.   
 
Četvrti dan kampa Udruge Krešimir Ćosić i KK Pazin Gvido Guštin je nastavio raditi i družiti se sa svojim Pazincima. Trener gost u kampu bio je pazinski prijatelj Mladen Šestan koji je 1998. sa juniorskom reprezentacijom Hrvatske osvojio srebro u Bugarskoj te 1999. broncu sa istom ekipom na svjetskom prvenstvu mladih reprezentacija u Portugalu.
 
Pored toga Šestan je individualni trener Dragana Bendera i Marina Vujčića te glavni trener u akademiji Nikole Vujčića.
 
Osim rada na terenu zanimljiva je bila i radionica po knjižici Ane Ćosića sa temom i ja dijelim. Odnosi se na sportsku i posebno košarkašku aktivnost je li primjerenije popraviti vlastitu statistiku ili pomažući drugima najviše pomoći ekipi. Kada dijeliš i igraš za ekipu uza sav svoj talent postaneš i pobjednik a Krešo Ćosić je bio taj! Šestan je ispričao i anegdote iz rodnog Zadra vezano uz neponovljivog Krešu a djeci je uz poruku da uče košarku rekao da budu i svoji kreativni jer tada će imati kao igrači i kao ekipa u kojoj igraju veću razinu koju će dostići.  
 
Peti završni dan kampa Udruge Krešimir Ćosić započeo je usvajanjem novih elemenata košarkaške igre. Započelo se sa vježbama koje prethode pivotiranju, kao i početku pivotiranja. Nakon marende uslijedila je radionica na kojoj su bili Labinjan Mladen " Moha" Mohorović bivši Krešin suigrač iz Cibone i reprezentativac, Leo Marić bivši pazinski košarkaš sada živi u USA ( na fotografiji sa Krešom 1984. u Poreču) David Grbešić igrač potekao u pazinskoj školi košarke kasnije igrao u Ciboni, Kvarneru, Šibeniku, Sloveniji, Francuskoj ...( predvodio pojačanu Istraplastiku 2005. u pobjedi nad studentskom reprezentacijom Italije u Pazinu) te Valter Sirotić Cane pazinska igračka i trenerska legenda.
smart
 
Radionica je bila " i ja želim biti obrazovan". Sudionici panela potencirala su važnost obrazovanja u svojim životnim iskustvima. Poruka djeci je jasna puno trenirajte sa sa velikom strasti ali niti u jednom trenutku ne zaboravite na obrazovanje.  "Moha" je pričao o igranju sa Krešom tada prvim playmakerom visine 211 cm u Europi.
 
Donio je Mladen i retro tenisice Converse koje su bile u to doba ponos svakoga košarkaša sa njima se odraz popravio pola metra same su te tjerale na zakucavanje. Donio je i reprezentativni dres kojega su djeca sa nevjericom gledala.. " Amerikanac" Leo Marić je poručio dječico uživajte, igrajte se i vrijedno učite. Ostali sudionici paneli su istakli primjer Lea kao relativno niskog košarkaša koji je smjesta zakucavao u koš.
 
Poruka je ne trebate imati izrazitu visinu da budete uspješan košarkaš. Cane je govorio o ženskoj košarci koju je nakon muške vodio i dao primjer Lee Mietić koju je između ostalih trenirao i koja uspješno polaže ispite na fakultetu i nosi reprezentativni dres kako u igri 5 na 5 tako i u igri 3 na 3.
 
Nakon završetka radionice popraćene mnogobrojnim pitanjima radoznali mladi košarkaši imali su invaziju na paneliste u cilju dobivanja autograma od svojih uzora. Drugi dio dana protekao je u međusobnim utakmicama. Šlag na kraju bio je utakmica cura i mama protiv dečkića koja je bila popraćena urnebesnim navijanjem igračica i igrača koji trenutno nisu bili u igri. Nakon utakmice uslijedlila je podjela diploma za 6 igračica i 45 igrača.
DARIO_LUKŠIĆ_SA_POLAZNICIMA_KAMPA_2023.jpg
 
Ukupno 51 polaznik vrijedno je trenirao pet dana igrao se košarke učio temeljne elemente košarke, upoznavao se sa pravilima, družio se i uživao u polivalentnoj te sportskoj dvorani Pazinsporta. Zdenka Zrilić, Aramis Naglić, Nikola Plećaš, Hrvoje Radanović, Nermin Hodžić, Gvido Guštin, Mladen Šestan, Mladen Mohorović, Leo Marić, Valter Sirotić i David Grbešić ukupno 11 imena iz svijeta košarke međunarodne, nacionalne i lokalne košarke dali su dodatni doprinos razini kampa. Treneru i voditelju kampa Damiru Ćus prva dva dana prije odlaska u kamp u Dubrovnik pomagao je trener Dario Lukšić.
 
Svih pet dana od 9 do 15 sati mlade domaće snage Leon Travalja, Ian Juričić, Aleks Travalja i Mark Daus demonstrirali su košarkašićima vještinu i zabavljajući se sa njima održavali vedru atmosferu. Nakon fotografiranja uz sokove koje je donirala Maraska i kolače koje su donijele mame zaključen je drugi zaredom kamp Udruge Krešimir Ćosić i KK Pazin.
 
Važno je napomenuti da je kamp prošao bez ikakvih ozljeda i drugih neugodnosti. Na kraju više nije bilo pitanja već samo jedna konstatacija od svih sudionika.naredne godine ćemo opet odmah nakon završetka nastave!   A sada nastavljamo sa treniranjem jer mogu sam raditi temeljne elemente za šutiranje treba mi koš, ali za upravljanje loptom  dovoljna mi je lopta i par kvadrata tvrde podloge i to je to!             
footer_istra.png

Copyright © 2022 Košarkaški savez Istarske županije - Design & Development By LCSTUDIO